BELEIDSPLAN 2024 – 2026

Stichting Franck Giving
KvK: 95003185

Referentie: beleidsplan-2024-2026
Datum: 25 September 2024
Status: Final
Auteur(s): Dirkje Jansen
Goedkeuring: Bestuursvergadering 1 Oktober 2024

I. Inleiding

In 2024 werd Stichting Frank Giving opgericht. Dit beleidsplan heeft betrekking op de periode 2024 – 2026. In dit beleidsplan verwoordt het bestuur de doelstellingen en de verwachte resultaten van de gezamenlijke inspanning in de genoemde periode.

II. Visie en Missie

II.1 Visie

Het bestuur van Stichting Franck Giving ziet dat de armste groep mensen in de wereld veelal niet effectief bereikt wordt door organisaties en projecten die hun belangen dienen. Er vindt te weinig vooruitgang plaats in de levensomstandigheden van deze groep mensen. Bovendien hebben deze mensen weinig zeggenschap over en inzicht in keuzes die gemaakt worden ten behoeve van het verbeteren van hun levensomstandigheden.

Stichting Franck Giving vindt dat de inzet van donatiegelden wereldwijd, transparanter, verifieerbaar en impactvoller moet. Dit is van belang zodat een groter deel van genoemde donaties, daadwerkelijk in handen komen van de mensen die dit het hardst nodig hebben.

De Stichting Franck Giving heeft de volgende beleidsterreinen geprioriteerd op basis van het effect dat deze hebben op het algehele welzijn – en als basisvoorwaarden voor ontwikkeling: onderwijs, landbouw, water & sanitaire voorzieningen, levensonderhoud en energie.

II.2 Missie

De doelstelling van onze stichting is om in gebieden in Afrika, waar de meest kwetsbare families wonen, donatiegelden direct, effectief, impactvol en traceerbaar beschikbaar te stellen.

III. Ambities

In de huidige beleidsperiode wil Stichting Franck Giving donaties direct mogelijk maken tussen donateurs en dienstverleners (binnen de gekozen beleidsterreinen in Afrika), en de impact van de donaties meetbaar, traceerbaar en verifieerbaar worden. Dit wil de stichting doen door het inzetten van bestaande technologieën.

Stichting Franck Giving heeft haar landen-strategie bepaald op basis van gedegen onderzoek naar: technische acceptatie, sociale ontwikkelingsindicatoren, economische rijkdom in een land en het gemak van handelen/opereren in een land.

III.1 Projecten

Aan de hand van enkele pilot-projecten worden de vervolgstappen verder bepaald. Aangezien Stichting Frank Giving iets nieuws probeert te ontwikkelen, zal het een zeer hoog lerend vermogen hebben. In dit beleidsplan worden de kaders geschetst. Ieder pilot-project wordt beoordeeld en goedgekeurd door het bestuur op basis van de volgende criteria:
– Aansluiting bij het beleidsplan van de stichting
– Beschikbare financiële middelen

III.2 Verantwoording

Jaarlijks worden de inkomsten en uitgaven verantwoord in ons financieel jaarverslag. Zodra er een website is, zullen deze verslagen worden gepubliceerd op onze website.

Voor ieder specifiek project wordt een aparte rapportage (inhoudelijk en financieel) opgesteld, afgestemd op van de wensen van de financiers.

III.3 Fondsenwerving

Voor het verkrijgen van de benodigde fondsen richten wij ons op de volgende groepen:
* Vermogensfonds(en) en andere steunfondsen
* Bedrijven
* Stichtingen
* Private donateurs

Hiervoor zal Stichting Franck Giving gerichte relaties opbouwen en gericht op de toekomst het netwerk en donateurs werven en informeren via de (eigen) website en (socials) Linkedin en instagram.

IV. Kansen & Bedreigingen

IV.1 Kansen

Complexe maatschappelijke uitdagingen, zoals het teruglopen van ontwikkelingsbudgetten en het toegenomen wantrouwen tussen donateurs en ontvangers, bieden ruimte voor een vernieuwende en meer transparante aanpak.

Het sterke punt van onze stichting bij het realiseren van onze doelstelling is de samenstelling van het team met brede ervaring in relevante sectoren. In aanvulling daarop zoekt Stichting Franck Giving een strategische samenwerking met een technisch bedrijf, dat expertise heeft in het traceerbaar en verifieerbaar maken van stappen in een proces.

IV.2 Bedreigingen

In de komende 3 jaar zullen wij een oplossing moeten vinden voor de registratie eisen in de verschillende landen ten aanzien van publieke organisaties. Uiteindelijk is de wens om donaties ook uit landen met een opkomende middenklasse mogelijk te maken – en belastingtechnisch aftrekbaar te maken – maar de landelijke registratie eisen zouden schaalbaarheid in de weg kunnen staan.

Bestaande technologieën zijn altijd in ontwikkeling. Gebruik maken van dergelijke technologieën kan een uitdaging zijn in bepaalde kwetsbare en moeilijk toegankelijke gebieden.

Corruptie ligt altijd en overal op de loer. Ook wij lopen als stichting het risico om met corruptie te maken te krijgen. Naast dat we een aantal preventieve maatregelen inbouwen – door bijvoorbeeld duidelijk te communiceren welke eisen wij stellen aan samenwerkingspartners – zoeken wij naar manieren om corruptie snel op te sporen en aan te pakken.

In het huidige systeem is er sprake van een grote afhankelijkheid en kwetsbaarheid – van de mensen waar de middelen voor bedoeld zijn ten opzichte van organisaties en overheden die de middelen verdelen. Deze onwenselijke situatie zorgt er niet alleen voor dat er minder middelen bij de doelgroep terecht komen dan noodzakelijk, maar ook draagt het systeem bij aan een beperkte autonomie. Het is een uitdaging voor Franck Giving om in haar model te zoeken naar een balans tussen controle en zelfstandigheid.

V. Strategisch stappenplan

Fondsenwerving
1. Opzetten van geschikte social media kanalen en branding
2. Opbouwen en behouden van een netwerk aan financiers en donateurs

Projectvoortgang en verantwoording
3. Inspirerende en inhoudelijk sterke rapportages die vertrouwen geven in de
missie van Stichting Franck Giving
4. De branding en naamgeving van de stichting en de methode zullen in de loop
van 2025 doorontwikkeld worden.

Bestuurlijke zaken
5. Het bestuur zal de samenstelling van het bestuur richting de toekomst bepalen.
6. Het bestuur zal taken, rollen, conflict resolutie en belangenverstrengeling vastleggen in een nota.
7. Het jaarverslag wordt jaarlijks voor 1 juli gepubliceerd op de media kanalen.
8. In het kader van de AVG zal in 2025 begonnen worden met het opstellen van een privacyprotocol zodat wij in 2026 voldoen aan de wettelijke regelgeving.

Het bestuur bestaat uit vier leden. Het bestuur zal minimaal 4 keer per jaar vergaderen, en het bestuur is verantwoordelijk voor de financiële verslaglegging en sturing op het beleidsplan op hoofdlijnen. De bestuursleden zijn onbezoldigd.

Kernwaarden
Kernwaarden van onze stichting zijn:
– Compassie
– Transparantie
– Gelijkwaardigheid

VI. Begroting

Annex I: Bewijsvoering
Stichting Franck Giving

  1. Mensen doneren eerder als ze weten waar hun geld naartoe gaat en hoe het wordt gebruikt. Onderzoek toont aan dat tot 90% van de mensen eerder geneigd is om te doneren als er transparantie is over de besteding van hun geld.
  2. Een groot deel van de donaties komt nooit aan bij het bedoelde ontvangende land. In plaats daarvan blijft het in het donorland (voor oa. schuldenverlichting, beurzen voor studenten, administratieve overhead en het opvangen van vluchtelingen). En wordt het gebruikt om goederen en diensten van derde landen te kopen. In de hele keten van ‘ontwikkelingssamenwerking en hulp’ kunnen organisaties die geld ontvangen een deel ervan gebruiken om hun eigen administratiekosten te dekken, en in het geval van internationale NGO’s en
    adviesbureaus kan dat betekenen dat een aanzienlijk deel van de fondsen nooit
    bij het ‘geholpen’ land terechtkomt.
  3. Het aantal arme mensen in Afrika neemt toe.